24.6.2020

Jos jaksaa yrittää, onko se yrittämistä?

Lukuaika 1-3 minuuttia

 

Opettajasta yrittäjäksi

Olen ollut yrittäjänä enemmän tai vähemmän päätoimisesti vuodesta 1996 asti. Alussa opettajan työn ohella toiminimi-yrittämistä ja viimeiset 10 vuotta osakeyhtiötä, ainakin olen yrittänyt. Yrittämiseni on ollut todella monivaiheista – välillä helppoa kuin heinänteko ja muutamat vuodet todella raskasta sarjayrittämistä. Jokaiselle yrittäjälle tulee huoli jostain, syynä voi olla esimerkiksi yrityksen lainat, henkilöstön osaamattomuus tai tilauskannan vaihtelut. Minulle painetta aiheuttaa tiedon ajankohtaisuus. Onko yritykseni palvelutarjonta ajan tasalla suhteessa markkinoiden tarpeisiin, osaammeko itse muuttua muuttuvassa maailmassa ja seuraammeko riittävästi alan uusia ilmiöitä?

Kuppiloita ja juottoloita…

Monella yrittäjällä on ollut todella haastavaa viimeiset kolme kuukautta ja valitettavasti se ei jää tähän. Moni kokkikollegani on ollut yrittäjänä kuilun partaalla ja asiaa ei yhtään auta, että ravintola- ja matkailualaa on kohdeltu todella huonosti. Tämän kohtelun taustalla on varmasti alamme kulttuurin heikko arvostus; edelleen päättäjien mielestä ravintolat, baarit ja kahvilat ovat kuppiloita ja juottoloita! Korona on myös muuttanut minun yrittämistäni. On vaikeaa ennakoida ennakoimatonta, mutta yritetty on ja yritetään jatkossakin.

Me emme vetäydy kuoreen!

Kriisit koettelevat jokaista yritystä omalla tavallaan, mutta päätimme tehdä Foody Allenissa valtavirrasta poikkeavan ratkaisun. Emme vetäytyneet kuoreemme, vaan panostimme kehitystyöhön ja uusasiakashankintaan. Päätös ei ollut helppo, koska kukaan ei osaa arvioida kriisin kestoa ja syvyyttä, mennäänkö V- vai U-malliin? Iso huoli on myös Koronan vaikutus markkinoiden muuttumiseen. Muutamassa kuukaudessa ravintola meni ruokakauppaan ja ruokakuljetus viihdytti eläkeläisiä, tällä ja monilla muilla markkinamuutoksilla ei voi olla vain pieniä vaikutuksia kuluttajakäyttäytymiseen.

FCF ja paljon Teamssii

Koronan aikana oli hyvää aikaa kehittää foodchannelfinland.fi-sivustoa, ja nyt se on valmis palvelemaan horeca-asiakkaita monipuolisesti ja nopeasti. Panostimme myös vahvasti uusasiakashankintaan, on se hankalaa Teamsin kautta, huh huh J. Olen aina tottunut kasvotusten asioita hoitamaan, mutta nyt tämän kokemuksen jälkeen olen kuitenkin tyytyväinen. Asiakkailla oli aikaa ja se kantaa varmasti hedelmää syksyyn. Onneksi emme lomauttaneet ketään ja panostimme tulevaisuuteen. Olen varma, että se kannatti.

Foodylaiset osaavat

Henkilökuntamme on osaavaa, ovat valmiita venymään ja tietävät mitä asiakkaamme haluavat. Siitä me olemme Ninan kanssa erityisen iloisia. Huoleni tiedon ajankohtaisuudesta ei toistaiseksi siis ole todellinen. Yrityksemme kehittyy ja kasvaa koronasta huolimatta, joten voimme lopuksi todeta – yritetty siis on ja kyllä voin sanoa, että tämä on yrittämistä.

– Aki Wahlman,
yrittäjä