17.3.2021

Kesä yllätti suomalaisen kesäravintolan – mutta ei yllätä toista kertaa

Lukuaika 5 min

 

Kyllä, näin pääsi käymään kesällä 2020. Pitkin kevättä ennustettiin kotimaanmatkailulle kovaa kasvua kesälle, koska koronan takia ulkomaanmatkailu oli, jos nyt ei kiellettyä, todella vaikeaa. Kukaan ei oikein uskonut ennustusta ja kesään lähdettiin kesäkohteissa, majoitusliikkeissä, kesäravintoloissa ja kahviloissa aurinkoa ja lämpöä odotellen, ei asiakasryntäystä.

Jos joskus jonot ja loppumattomat asiakasmäärät ovat olleen monen yrittäjän märkä uni, nyt tilanne muistutti monin paikoin painajaisunta. Suomituristeja oli paikat pullollaan ja monessa kohteessa mikään resurssi, olemassa oleva tai häthätään kokoon kurottu, ei riittänyt nälkäisten ja yösijaa kaipaavien matkailijoiden toiveiden täyttämiseen. Tehtiin mitä voitiin, mutta valitettavan monin kohdin, tarjottiin nopeasti, hieman oikoen ja kalliilla tuotetta, josta ei ollut ylpeä kukaan. Jäätiin kiinni niin sanotusti housut kintuissa. Moni pettyi ja vielä useampi vannoi Välimerelle suuntautuvan kesälomamatkan nimiin seuraavina vuosina, ettei vaan tarttis taas pettyä.

Kesä 2021 tulee erittäin suurella todennäköisyydellä olemaan myös kotimaanmatkailuun keskittyvä kesä. Kauan on toivottu sitä, että suomalaiset löytäisivät kauniit ja puhtaat rannat, metsät ja notkelmat ja niiden palvelut, mutta sitten kun niin käy, ei olla millään tavalla valmiita ja kokonaisuutena palvelun ja ruoan taso saavat kaukokaipuun kasvamaan vielä muutamaa astetta isommaksi. Tässä hetkessä on tuhannen taalan paikka lunastaa odotukset ja vakuuttaa kotimaanmatkailijoille, että täällä Suomessa saa myös hyvää, yllätyksellistä (positiivisessa mielessä), unohtumatonta, maukasta ja laadukasta palvelua ja ruokatuotetta, ehkäpä jopa kohtuuhintaan. Ja vakuuttaa matkailijat myös siitä, että matkailu- ja ravitsemuspalvelut ovat maassamme valmiita kehittymään ja kasvamaan laadukkaasti ja innovatiivisesti siten, että kotimaanmatkailua kannattaa harrastaa kesän 2021 jälkeen myös tulevina kesinä, vaikka rajat olisivatkin auki, koneet lentäisivät ja laivat seilaisivat.

Vielä on muutama kuukausi aikaa suunnitella ja rakentaa toiminnot siihen kuntoon, että asiakkaat eivät pääse yllättämään yrittäjää kesän saapuessa. Rekrytoi hyvä henkilökunta, siivoa terassi painepesurilla, korjaa rempallaan olevat tilat ja refressaa salin ilme, luo menu, jonka annokset nousevat, vaikka asiakkaita olisi enemmän kuin koskaan. Tee se nyt ja kerää tuotot kesällä ja hurmaa asiakkaasi niin, että he tulevat yhä uudelleen tulevinakin kesinä ja laittavat hyvän kiertämään somessa ja puskaradiossa.

Me Foody Allenilaiset olemme valmiit auttamaan. Lue lisää Foody Allenin toteuttamista ravintolakonsepteista.

– Teresa Välimäki