21.3.2023

Foody Allen yhteistyökumppanina Atria 100 nuorta kokkia -koulutusohjelman juhlavuoden toteutuksessa

Perinteikäs, nuorille ruoka-alan ammattilaisille tarkoitettu Atria 100 nuorta kokkia -koulutusohjelma täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Ravintola-ala kärsii nyt pahasta työvoimapulasta, eikä kokin tai tarjoilijan työ näyttäydy nuorille houkuttelevana uravalintana. Atria haluaa olla mukana nostamassa alaa takaisin arvoonsa, ja yksi keino tähän oli idea ympäri Suomen levittäytyvästä oppilaitoskiertueesta.

 

Foody Allen oli mukana ideoimassa kiertuetta, johon valittiin maan parhaat ravintolakoulut Turusta, Helsingistä, Seinäjoelta ja Oulusta. Helmikuun aikana Michelin-tähdillä palkittu keittiömestari ja ravintoloitsija Tommi Tuominen kiersi kaikki kaupungit ja kertoi opiskelijoille omasta urastaan sekä ravintola-alan työmahdollisuuksista. Hän veti kokkiopiskelijoille myös master class -koulutuksen Atrian laadukkaisiin lihatuotteisiin pohjautuen. Apuna Tuomisella oli ravintola Palacessa työskentelevä kokki Annika Arolainen, joka osallistui viime vuonna itsekin Atria 100 nuorta kokkia -koulutusohjelmaan.

 

Koulutuksen jälkeen opiskelijat jaettiin pienryhmiin, ja he valmistivat toisintonsa Tommin annoksista kutsuvieraille, joihin kuului mm. alueen mediaa, vaikuttajia ja ruokajärjestöjen edustajia. Vieraat pisteyttivät ryhmien annokset, ja voittajajoukkueen paras opiskelija sai mahdollisuuden päästä harjoitteluun Tuomisen Michelin-ravintolaan.

– Olen itse ollut mukana koulutusohjelmassa koko sen 20-vuotisen historian ajan. Alussa luennoitsijana, sen jälkeen koulutusohjelman johtajana ja nyt saamme yritykseni Foody Allenin kautta tätä hienoa ohjelmaa toteuttaa. Koulutusohjelma on koko ajan huomioinut voimakkaasti alan muutokset, ilmiöt sekä trendit ja antanut nuorille vahvan oppimis- ja verkostoitumisympäristön tuleville vuosille. Erityisen hienoa on nähdä nuoria Atria 100 nuorta kokkia -kokkitakit päällä erilaisissa keittiöissä vuosien jälkeen. Tämäkin on merkki siitä, miten he koulutusta arvostavat, Foody Allenin yrittäjä Aki Wahlman sanoo.

 

Ravintolakoulujen lisäksi Tuominen ja Arolainen vierailivat myös yläkoulujen kotitaloustunneilla herättämässä nuorten kiinnostusta ravintola-alan opintoja kohtaan. Tuominen näytti oppilaille jauhelihakepakkojen, chimichurrin ja maapähkinäkastikkeen valmistuksen, jonka jälkeen oppilaat valmistivat ne itse Tommin vinkkien pohjalta.

 

Foody Allenin vastuulla projektissa oli ideoinnin lisäksi myös kokonaisuuden suunnittelu ja käytännön toteutus. Hoidimme kiertueen kaikki kontaktoinnit asiakkaaseen ja yhteistyökumppaneihin, aikataulutuksen, varaukset, raaka-ainetilaukset, visuaalisen suunnittelun ja taittotyöt. Foody Allenin projektipäällikkö Vivi Wihanto oli mukana kiertueella varmistamassa, että kaikki sujui sovitusti ja aikataulussa.

– Mahtavinta koko projektissa oli nähdä nuorten innostus ruokaan ja suomalaisiin laadukkaisiin raaka-aineisiin. Kaupungista riippumatta vastassa oli innostunutta jengiä, jotka tarttuivat heti toimeen ja imivät itseensä huippukokkien parhaimpia vinkkejä. Jos saimme sytytettyä liekin ravintola-alaa kohtaan edes muutamalle nuorelle, olemme onnistuneet tehtävässämme, Wihanto sanoo.

 

Yhteistyökumppaneiden palautteita Atria 100 nuorta kokkia -kiertueesta:

 

”Organisaatio oli tarkasti hiottu. Kaikki teidän puoleltanne olivat paikalla oikeaan aikaan ja tiesivät tehtävänsä. Oli mahtavaa katsella assistentti Annikan työtä ja valokuvaaja liikuskeli tilassa huomaamattomasti. Kokki Tommi Tuomisen kertomukset omasta urapolusta olivat arvokkaita ja ne kiinnostivat erityisesti oppilaita. Tommin oppilasläheinen työskentely ja juttelu työn aikana oli hieno asia. Sekä tietysti ammattilaisen työskentelyä lähietäisyydeltä oli hienoa katsella. Tämä kaikki oli tietysti Vivin pohjustamaa, aikataulut suunniteltu ja raaka-aineet hankittu.”

 

Auli Keskisaari, kotitalousopettaja, Töölön yhteiskoulu

 

”Tapahtuma oli suunniteltu ja aikataulutettu tarkasti, joten sen mukaan oli helppo toimia ja ohjeistaa opiskelijat. Itse päivä sujui suunnitelman mukaan. Kutsuvieraat ja menun nauttiminen toimivat ammattimaisesti ja tunnelma oli hyvä. Opetus oli pedagogisesti hyvin rakennettu, ohjeet ja demonstrointi olivat selkeät. Tommi ja Annikan toimivat saumattomasti yhteistyössä, joka auttoi opiskelijoita selviytymään ruokalajien valmistuksessa. Paljon tuli myös uutta asiaa ja oppia raaka-aineiden käsittelystä ja valmistuksesta, tekniikoista ja keskeisistä onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä.”

 

Mervi Vilén-Peltoniemi, koulutuspäällikkö, Perhon Liiketalousopisto

 

 

 

Kuvat: Santeri Stenvall / Atria 100 nuorta kokkia