20.4.2020

Ilman videota ei somessa pärjää, mutta millainen sen tulisi olla? 

Lukuaika 1-3 minuuttia

 

Pääosa Foody Allenin videotuotannoista tehdään tänä päivänä nettiä varten. Facebook ja Instagram ovat suurimmat mediat, joiden feedeihin ja Stories-tarinoihin valtaosa tuottamastamme materiaalista päätyy. Toki sama materiaali käytetään usein myös nettisivuilla ja YouTubessa. 

Somen selaaminen vei pitkään katselutottumuksia hätäisempään ja hätäisempään suuntaan. Tasty-tyyliset ylhäältä kuvatut maksimissaan kymmenien sekuntien reseptipätkät olivat pitkään normi, joka on (mielestäni onneksi) taittumassa jälleen pidempien ja asiapitoisempien videoiden suuntaan. Lyhyet some-videot puolustavat toki edelleen paikkaansa mielenkiinnon- ja ruokahalunherättäjinä, mutta reseptien kertomiseen voi käyttää myös paremmilla taustatiedoilla ja tarkemmilla ruokakuvilla varustettuja pätkiä nopean yläkameratykityksen sijaan. 

Lukemattomien vaihtoehtojen somevideot 

Lyhyissä some-pätkissä olemme Foody Allenilla toteuttaneet viime aikoina kahta pääasiallista tyyliä – herkullinen reseptiteaser kokkausvideoista ja nopea animaatio/stop motion valokuvista. Valokuvista tehtyjen videotiedostojen etuna on edelleen kustannustehokkuus verrattuna videoituotantoihin. Niihin on lisäksi loogisempaa ja helpompaa sisällyttää muutakin huomiota herättävää animoitua sisältöä ja visuaalista herättelevyyttä, sillä varsinaisessa materiaalissa tapahtuu vähemmänStill-kuvista editoituja videoita on mahdollisuus toteuttaa mitä erilaisimmilla tavoilla ja kehitämme koko ajan lisää erilaisia tyylejä, joissa asiakkaan raaka-aineet, ruuan herkullisuus ja somessa tarvittava yleisön herättelevyys yhdistyvät. 

Liikkuvassa kuvassa herkullisuuden ja ruokaisuuden esilletuominen on edelleen huomattavasti vaikuttavampaa. Valuva kastike, puristuva sitruuna ja tirisevä pihvi tuovat veden kielelle huomattavasti paremmin videolla. Teemme toki edelleen myös yläkameralla toteutettuja asioita, sillä se mahdollistaa esimerkiksi hauskojen stop motion -animaatioiden tekemisen. Usein yhdistelmä ylhäältä kuvattua materiaalia ja edestä kuvattua ruokaisampaa fiiliskuvaa on se toimivin ratkaisu liikkuvaa kuvaa käytettäessä. 

Kuvakoot ja pystykuva-TV 

Some on tuonut mukanaan videomaailmaan myös kuvakokojen ainaisen vaihtuvuuden. Kun pöytäkoneet olivat vielä pääasiallinen netin selausmuoto ja videoiden katselu perustui lähes yksinomaan Youtubeen oli perinteinen 16:9-kuvasuhde edelleen kuningas. Siirtyminen kännyköihin ja videoiden katseluun erilaisissa some-alustoissa on tuonut mukanaan 1:1 neliön, joka toimii edelleen suuressa osassa tapauksista hyvin. Tosin täydellisen kännykänruudun haltuunoton esim. Instagram- ja Facebook-päivityksissä saa aikaiseksi hieman pystymmällä 4:5-kuvasuhteella. Ja toki esim. Instagram- ja Facebook-storiesTikTok ja Snapchat käyttävät 9:16-pystykuvaa. Eli MoonTV:n ja Eläkeläiset-orkesterin 2000-luvun alussa vitsailema pystykuva-TV on vihdoin tosiasia. 

Foody Allenin kautta kuvasuhteista ja toteutustavoista onnistuu joka ainut! Lisäksi seuraamme koko ajan ruokamaailman uusimpia tuulia meillä ja maailmalla, päivitämme tietoja eri medioihin toimivista formaateista ja haemme uudenlaisia ratkaisuja asiakkaidemme ruokasisältöjen parhaaseen mahdolliseen esiintuomiseen.  

Lue lisää Foody Allenin videotuotannoista ja sosiaalisen median mainossisällöistä.

– Jani Rämö