8.6.2020

Juhlavinkkien top 5 

Lukuaika 1-3 minuuttia

 

Suunnitelmissa kesäjuhlat? Koronaviruksen takia isot juhlat jäävät tänä vuonna järjestämättä, mutta onneksi juhlia ja illanistujaisia voi pitää pienemmälläkin porukalla. Kaunis kattaus ja koristeet eivät vaadi tuntikausien suunnittelua ja toteutusta, ja pienelläkin panostuksella saa aikaan näyttävän esillepanon. Tässä vinkit kuumimpien kesäbileiden järkkäämiseen.

Lisää pöytätilaa herkuille?

Varsinkin isommissa juhlissa pöytätilaa loppuu usein kesken, kun oma paikkansa pitäisi löytää niin lautasille, aterimille, ruoille kuin laseille ja juomillekin. Jos juhlia viettää usein, kannattaa varastoon hommata edulliset ja keveät pukkijalat. Tasoksi sopii vaikka vanha kaunis ovi tai ikkuna, joita löytää edullisesti kirppiksiltä. Foodyn studiolla taustoina toimivat laminaatit ja vanerit ovat myös joskus päässeet juhlaherkkujen alustaksi. Hyödynnä myös kotona valmiina olevat senkit ja hyllyt.

Loppuvatko lautaset ja lasit? 

Kertakäyttöastiat ovat yksi vaihtoehto, mutta eivät ekologisimpia tai tyylikkäimpiä – ainakaan jos ne ovat muovia. Hyödynnä juomien tarjoilussa lasiset elintarvikepurkit, esimerkiksi isommat lastenruokapurkit tai hillopurkit. Hinkkaa pois etiketit ja varaa halukkaille paperipillejä. Lasipurkkeja voi myös koristella washi-teipeillä, juuttinauhalla tai vaikka tarroilla. Boolin tai alkoholittomat juomat voi tarjoilla isosta hanallisesta astiasta – ne näyttävät upeilta, kun sekaan upottaa tuoretta minttua, sitrushedelmäviipaleita tai vaikka mansikoita.

Miten saat buffapöydästä näyttävämmän?

Hyödynnä esillepanossa erilaisia kippoja ja kuppeja, esimerkiksi vanhat kahvikupit sopivat monenlaisten tahnojen, kastikkeiden ja muiden pienien herkkujen tarjoiluun. Nosta osa tarjottavista korkeammalle esimerkiksi erilaisten puulaatikkojen tai vanhan laudan ja lasien avulla. Kirppiksiltä ja vanhojen tavaroiden liikkeestä löytää helposti ja edullisesti vanhoja patinoituneita laatikoita. Pöytäliinoiksi sopivat vaikka valkoiset lakanat tai kauniit vanhat pitsikoristeiset lakanat, joita löytää helposti kirppiksiltä.

Menu ja erikoisruokavaliot esille? 

Tarjottavat ruoat ja erikoisruokavaliot on hyvä olla esillä vieraille, varsinkin jos kyseessä on isommat juhlat. Kirjoita juhlien tarjottavat liitutauluun tai vanhaan ikkunanpokaan. Ikkunaan voi kiinnittää myös liitutaulutarran, jota myydään rullissa askarteluliikkeissä. Liitutaulutarra sopii myös vanhoihin taulukehyksiin laitettavaksi.

Viherkasveja koristeiksi? Kyllä!

Hyödynnä juhlien koristeluissa kukkia ja viherkasveja. Yksivärisistä heliumilmapalloista saa näyttävät koristeet, kun nauhaan kiinnittää pätkän eukalyptusta, murattia tai muuta kevyttä kasvia. Yrtit, esimerkiksi rosmariini, sopivat hyvin lautasliinoihin. Kaiva kaapin perältä vanha hulavanne ja päällystä se kauniilla teipillä tai kääri ympärille juuttinauhaa, tai hanki valmis rottinkinen hulavanne. Kierrä vanteen ympärille viherkasvien oksia ja kukkia, ja kiinnitä vanne vaikka buffapöydän taustalle katseenkiinnittäjäksi.

Ihania juhlia ja aurinkoista kesää toivotellen,

Vivi, Foodyn juhlavastaava